Alle bezienswaardigheden in Hoorn..

Ontdek de tulpenvelden rondom Hoorn!
Op slechts 10 minuten van het centrum van Hoorn vindt u verschillende tulpenboerderijen met de vele unieke tulpenvelden. Van geel, tot oranje tot rood en paars, je kunt hier allerlei kleurrijke tulpenvelden vinden. West-Friesland staat bekend om de landbouw en zijn grote weilanden. Hoorn maakt ook deel uit van de regio West-Friesland en is daarmee het perfecte startpunt, om de omliggende tulpenvelden te verkennen. Je vindt de mooiste tulpenvelden rond Venhuizen, de Goorn, Berkhout, Wieringerwerf en Obdam. Al deze plaatsen liggen op slechts 15 minuten van Hoorn.
Meer info
De ‘Roode Steen’ – Hoorn’s centraal gelegen plein
Het centraal gelegen plein is he kruispunt van verschillende winkelstraten evenals de havens van Hoorn. Op de Roode Steen vindt je bijvoorbeeld ook het ‘Westfries Museum’ en het standbeeld van ‘Jan Pieterszoon Coen’. De Roode Steen dankt zijn naam aan de vele executies die op het plein plaats hebben gevonden. Naast het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen is een grote rode steen een stille getuige van het verleden. De officiële rode steen, is in het Westfries Museum te vinden.
Bekijk nu alle bezienswaardigheden van Hoorn!

Hoofdtoren
Een bezienswaardigheid die je niet kunt missen, tijdens een wandeling door de binnenhaven van Hoorn, is ‘de Hoofdtoren’. Vernoemd naar de aanlegsteiger, ‘Houten Hoofd’, dat zich direct achter de grote verdedigingstoren bevindt. ‘De Hoofdtoren’ was de belangrijkste verdedigingstoren van Hoorn en werd gebruikt tussen 1532 en 1614. Vandaag de dag, kan je nog steeds de toren bezoeken, waar een restaurant zich bevindt op de bovenste verdieping.

Oosterpoort
Als enige overgebleven stadspoort van Hoorn, is de Oosterpoort een prachtig stukje stadsgeschiedenis. De poort werd voor het eerst gebouwd in 1578 en ongeveer 30 jaar later werd de poort uitgebreid. De poort bevindt zich naast de ‘Draafsingel’, een kanaal dat voor verdedigingsdoeleinden werd gegraven, om het stadscentrum te beschermen. Tegenwoordig past de poort perfect in het dagelijkse leven en veel inwoners, gebruiken de poort dan ook dagelijks.

‘Scheepsjongens van de Bontekoe’
‘De Scheepsjongens van de Bontekoe’, is een verhaal geschreven door Johan Fabricius en is geïnspireerd op de logboeken van Willem Bontekoe. Het verhaal gaat over drie jongens: Padde, Hajo en Rolf, die de scheepsjongens waren van schipper WIllem Bontekoe. De jongens vergezelden Willem Bontekoe op zijn schip ‘Nieuw Hoorn’, met bestemming Nederlands Indië. Padde veroorzaakte een brand op het schip, die leidde tot een enorme explosie en slechts 70 van de 200 bemanningsleden overleefden deze gebeurtenis. Ze varen met een klein bootje naar Sumatra, waar ze hun reis voortzetten en nog vele avonturen beleven. In 2007 werd een film met dezelfde titel uitgebracht.

St. Jansgasthuis
Een van de eerste ziekenhuizen in Hoorn, is het St. Jansgasthuis. Als klooster was het de enige plaats, waar pelgrims en reizigers konden verblijven. Dat is dan ook waar de naam ‘Gasthuis’ vandaan komt. De kamers die niet niet door reizigers in gebruik waren, werden gebruikt voor de zieken en zwakken. In de loop der jaren werd het St. Jansgasthuis steeds drukker, tot een punt waar het onmogelijk werd om goede gezondheidszorg te bieden.

Binnenhaven
De belangrijkste haven van Hoorn is de ‘binnenhaven’, die evenals een zeer belangrijke plaats inneemt in de geschiedenis van de stad. De binnenhaven van Hoorn was van cruciaal belang in de Gouden Eeuw, waar de stad en haven fungeerde als handelscentrum van de VOC. Met de komst van grote schepen zoals de ‘Bontekoe”, werd het een belangrijke vestigingsplaats. De haven beschikt over de mooiste pakhuizen in traditionele stijl, met indrukwekkende gevels

Grashaven
Net om de hoek van de binnenhaven en naast Oostereiland, vind je de ‘Grashaven’. De Grashaven is een stuk gestructureerde ingericht dan de oude Binnenhaven van Hoorn. In de Grashaven zal je dan ook voornamelijk boten vinden van inwoners van Hoorn, of bezoekers, die met de boot de stad bezoeken.

Mariatoren
De ‘Mariatoren’ staat ook bekend als de ‘Kruittoren’, waar hier voorheen buskruit werd opgeslagen. De toren is gebouwd in 1508, als onderdeel van de stadsmuur. De muur is vernoemd naar het ‘Mariaklooster’, wat een deel van de bouw ook heeft betaald. Vandaag de dag, kan je overnachten in de toren, wat een echt unieke plek maakt om te verblijven.

Standbeeld Jan Pieterszoon Coen
Jan Pieterszoon Coen, geboren in 1587 in Hoorn, was een belangrijk persoon voor de VOC. Als de gouveneur-generaal van de Verenigde Oost Indische Compagnie, was zijn opdracht duidelijk; een monopolie voor de VOC vestigen. Jan Pieterszoon Coen stond bekend om zijn meedogenloosheid. Jan Pieterszoon Coen staat ook bekend als de stichter van ‘Bataviastad’, dat hij aanvankelijk ‘Nieuw Hoorn’ wilde noemen. Vandaag de dag, staat Jan Pieterszoon Coen nog steeds in het middelpunt van discussie, waar activisten, gezien zijn wrede acties, de legitimiteit van zijn standbeeld in Hoorn ter discussie stellen.

Statenlogement
Het ‘Statenlogement’ is gebouwd in 1613 en op de voorgevel vind je de stadswapens van Medemblik, Edam, Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Monnickendam en Purmerend. Het ‘Statenlogement’ werd voornamelijk gebruikt als verblijf voor zeer belangrijke stadsgasten, die deelnamen aan bestuursvergaderingen van het Noorderkwartier en West-Friesland. Tot 1977 diende het als het stadhuis. Tegenwoordig wordt in dit gebouw, veelvuldig huwelijken voltrokken.

Het Park Schouwburg (theater)
‘Het Park’ is de officiële naam van het theater in Hoorn, gelegen aan de rand van de stad, met een prachtig uitzicht over het Markermeer. Het gebouw is herkenbaar aan zijn unieke dakkleur en -vorm. Terwijl het gebouw in 2004 officieel werd geopend door de koningin, moest het daarvoor een grote tegenvaller verwerken, toen het gebouw in 2001 volledig ineenstortte vanwege een technische fout. Gedurende het jaar kan je het theater bezoeken voor een breed scala aan shows; van musicals tot concerten tot stand-up comedy. Als je van plan bent om Hoorn te bezoeken, kijk dan eens naar hun website en zorg ervoor dat u uw tickets van tevoren boekt.

Koepelkerk
‘De Koepelkerk’ dankt zijn naam aan de grote koepel en stamt uit 1882. Vanwege de beperkte hoeveelheid land die vroeger beschikbaar was, is het grootste deel van de kerk eigenlijk niet zichtbaar. Je zult dan ook meteen zien, dat de ingangen klein zijn in verhouding met de werkelijke grootte van de kerk. Vanaf de Roode Steen of het Achterom is de Grote Kerk goed te zien

Noorderkerk
De Noorderkerk, gelegen aan de Kleine Noord, is een van de laatste middeleeuwse kerken, die zijn oorspronkelijke vorm heeft behouden. De originele kerk werd gebouwd in 1441 en is een van de oudste gebouwen in heel Hoorn.

De Grote Kerk & Kerkplein
Het Kerkplein is zeer waarschijnlijk, na de Roode Steen, het op een na bekendste plein in het centrum van Hoorn. Op het Kerkplan is de Grote Kerk te vinden. De Grote Kerk is gebouwd in 1881 en heeft een hoogte van 60 meter. Op het ‘Kerkplein’ vindt u ook de ‘St. Jansgasthuis’ en verschillende gezellige cafes.

De Waag
Beroemd om de handel in kaas, is ‘de Waag’. Een stukje geschiedenis, dat je niet mag missen als je de Roode Steen bezoekt. ‘De Waag’ werd gebouwd in 1609 en werd gebruikt als hoofdgebouw voor de kaasmarkten in Hoorn en het was de plaats waar kaas werd gewogen onder strikte supervisie. In het topjaar werd meer dan 3 miljoen kilo kaas verhandeld op de kaasmarkten in Hoorn. De oude kaasmarkt locatie, is getransformeerd in een restaurant en café, niet geheel verrassend, genaamd ‘De Oude Weagh’. Bij ‘de Oude Waegh’, kan je heerlijk genieten op terras op een zomerse dag.