Dagtrip Hoorn

Ontdek Hoorn met een dagtrip!

Dagje Hoorn: Wat te zien en doen in Hoorn?

Als je Hoorn graag een dagje wilt bezoeken, kan het lastig zijn om te kiezen wat je nou wel of niet moet gaan doen en zien. Wij hebben de leukste dingen onder elkaar gezet, inclusief onze gratis looptour. Met deze looptour, krijg je de kans om de meest belangrijke en mooiste bezienswaardigheden te zien.

Hoorn bezoeken..

Hoorn ligt slechts 30 minuten van Amsterdam. Mocht je vanaf Amsterdam reizen, dan is de trein de beste optie. Vanaf het Centraal Station van Amsterdam, brengt de trein je in 30 minuten naar Hoorn. De trein vertrekt vanaf spoor 7 of 8 in Amsterdam en kost 8,70 euro voor een enkeltje. Hoorn’s station is gelegen in het stadscentrum, wat het makkelijk maakt om Hoorn eenvoudig per voet te ontdekken. Als je eenmaal het station uit stapt, kan je het best de ‘Veemarkt’ volgen, die direct naar het stadscentrum loopt.

Een dagje Hoorn..

10:00 – 11:00 – Koffie met gebak bij het ‘Koffielokaal’ 

Allereerst: koffie! Een populaire plek voor de locals van Hoorn, is toch wel het ‘Koffielokaal‘. Deze leuke koffiebar, met een modern en Scandinavisch interieur, is de perfecte plek om de dag te beginnen. Koffielokaal opent om 8 uur ‘s ochtends en biedt een ruim aanbod aan soorten koffie. Onze persoonlijke favoriet is de flat white. Naast koffie, kan je hier natuurlijk ook heerlijk vers gebakken gebak krijgen.

11:00 – 12:30 – Ontdek Hoorn met onze gratis interactieve looptour.

Een van de beste manieren om Hoorn te ontdekken, is per voet. Er is geen betere manier om de stad te beleven, te lopen door de kleine straatjes en te genieten van de mooie architectuur, die de stad te bieden heeft. De VisitHoorn looptour is kosteloos en interactief. dit betekent, dat je niet hoeft te wachten op een gids, maar dat jij zelf de gids bent! Met een interactieve map, kan je eenvoudig de looproute volgen, die je brengt naar alle belangrijke bezienswaardigheden in Hoorn. Deze looptour duurt ongeveer 60-90 minuten, inclusief het bekijken van alle bezienswaardigheden.

Ga nu naar de looptour!

Mocht je er voor kiezen om Hoorn zelf te ontdekken, dan zijn dit de absolute must-see bezienswaardigheden!

Roode Steen, Hoorn’s centrale plein..

Als centraal plein in Hoorn, is ‘de Roode Steen’ een plek die je niet kunt missen. Het centraal gelegen plein is he kruispunt van verschillende winkelstraten evenals de havens van Hoorn. Op de Roode Steen vindt je bijvoorbeeld ook het ‘Westfries Museum’ en het standbeeld van ‘Jan Pieterszoon Coen’. De Roode Steen dankt zijn naam aan de vele executies die op het plein plaats hebben gevonden. Naast het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen is een grote rode steen een stille getuige van het verleden. De officiële rode steen, is in het Westfries Museum te vinden.

hoofdtoren hoorn

De Hoofdtoren, Hoorn’s voormalige verdedigingstoren..

Een bezienswaardigheid die je niet kunt missen, tijdens een wandeling door de binnenhaven van Hoorn, is ‘de Hoofdtoren’. Vernoemd naar de aanlegsteiger, ‘Houten Hoofd’, dat zich direct achter de grote verdedigingstoren bevindt. ‘De Hoofdtoren’ was de belangrijkste verdedigingstoren van Hoorn en werd gebruikt tussen 1532 en 1614. Vandaag de dag, kan je nog steeds de toren bezoeken, waar een restaurant zich bevindt op de bovenste verdieping.

oostereiland hoorn

Oostereiland, van pakhuizen naar hotel..

Oostereiland brengt je echt terug in de tijd. Met de prachtige natuur die Hoorn te bieden heeft, ligt Oostereiland aan de Grashaven in Hoorn. Het grote gevangenisgebouw is dan ook een echte blikvanger. Neem de tijd om rond te lopen op het eiland en te genieten van het uitzicht dat het Oostereiland te bieden heeft, of geniet van heerlijke gebak en koffie bij ‘Brasserie Oostereiland’.

12:30 – 14:00 – Lunch bij de ‘De Tuynkamer’

Een andere lokale favoriet, is ‘De Tuynkamer’, welke zich bevindt op de Gedempte Turfhaven. Door het ruime aanbod aan heerlijke gerechten en koffie’s, is er voor ieder wat wils. Onze favoriete plek is de kas/tuin, welke je volledig achter in de zaak kan vinden. Een beetje verstopt, is dit een heerlijk plekje om te genieten van de lunch. Vooral met een hongerige maag, na het ontdekken van het stadscentrum!

14:00 – 15:30 – Bezoek het ‘Westfriesmuseum’

Iets wat je absoluut niet mag missen in Hoorn, is het ‘Westfriesmuseum’. Op het centrale plein van Hoorn, de ‘Roode Steen’, kan je het ‘Westfries Museum’ vinden. Het Westfries Museum toont de rijkdom van de Gouden Eeuw, van schilderijen tot zilver en VOC gerelateerde items. Het bezoeken van het Westfries Museum, betekent een reisje in de geschiedenis van Nederland en Hoorn in de 17e eeuw. Het gebouw van het ‘Westfries Museum’ is waar voorheen de rechtbank te vinden was. Het gebouw dateert dan ook van 1632 en is een officieel stadsmonument. Het museum beschikt over 25 verschillende kamers, met allemaal een unieke collectie aan items uit de Gouden Eeuw. Het museum biedt daarnaast ook een geheel unieke VR-experience aan. Door middel van een VR bril, waan jij je in Hoorn van 1650 en krijgt een goed idee hoe het leven geweest moest zijn. Zo vaar je bijvoorbeeld mee op een VOC schip en loop je door de straten van Hoorn. Voor de VR experience is zeer waarschijnlijk een reservering vooraf noodzakelijk.

16:00 – Borrelen bij ‘de Hoofdtoren’. Drankjes met een uitzicht..

In de tussentijd heb je zeer waarschijnlijk ‘de Hoofdtoren’ in Hoorn al gespot tijdens de wandeling door de binnenhaven van Hoorn. Als de verdedigingstoren van de stad, is dit een van de mooie plekjes vol geschiedenis. Als je een leuk plekje zoekt om te borrelen, ben je hier aan het juiste adres. Ga naar binnen via de originele trap, waar je bovenin het restaurant vindt. Zoek een tafeltje uit bij het raam en geniet van het uitzicht over het ‘Markermeer’. Ervaar het uitzicht, zoals dat ook zo geweest zou zijn voor de torenwacht.

18:00 – Dineren ‘bij Meta’ – de perfecte afsluiting van een dagje Hoorn..

‘Bij Meta’ is opnieuw een van die plekken, die geliefd is bij de lokale inwoner van Hoorn. Gelegen aan de rand van het oude stadscentrum, dichtbij het trein station, vindt je ‘bij Meta’. Absoluut de perfecte plek voor vleesgerechten, welke op de Josper grill worden bereidt en daardoor een die heerlijk herkenbare barbecue smaak heeft. Dit restaurant is gelegen vlakbij het station van Hoorn. Daardoor is dit de perfecte plek om een dagje Hoorn af te sluiten. Slechts 1 minuut gelegen van het station, is druk maken over de terugreis (met auto of trein) in ieder geval niet nodig.